maanantai 1. huhtikuuta 2013

The Final Empire (Mistborn 1) - Brandon Sanderson

Arvosana: 5/5

Anteeksi, sankari teki mitä? Epäonnistui. Ja nyt paha ylivaltias on hallinnut tuhat vuotta. Maailma on karu: taivaalta sataa tuhkaa, ja se, että maailma voisi olla harmaan ja ruskean sijasta vihreä, on unohdettu kauan sitten. Pienen ylimystön hyvinvointi kustannetaan tuhansien orjuudella.

Tarina kerrotaan pääasiassa kahden näkökulmahenkilön kautta. Toinen on lähes kuolleista palannut Kellsier, joka on päättänyt tehdä mahdottomasta mahdollista: pelastaa kansansa orjuudesta ja selättää jumalanveroisen hallitsijan. Toinen on kaduilla kasvanut Vin, joka ajattelee, että ainoa asia, johon kannattaa luottaa, on petos.



KAKSI SYYTÄ, MIKSI TÄMÄ KIRJA KANNATTI LUKEA:

Toivoa ei voi koskaan tappaa ja luottamus on valinta.

Kirjan henkilöt ansaitsivat kunnioitukseni toivon säilyttämisellä toivottomissa tilanteissa. Yksi kirjan kantavista teemoista oli luottamus. Näkökulma henkilöt pohtivat kirjan aikana luottamusta usealta eri kannnalta. Kuka ei olisi joskus tullut petetyksi tai joutunut miettimään, kehen voi luottaa ja kuinka paljon? Voinko luottaa itseeni ja voivatko muut luottaa minuun. Loppujen lopuksi päätös luottaa on valinta niin kuin epäluottamuskin:

Hän pudisti päätään surumielisesti. ''Kuulostan narrilta, vai mitä? Aivan kuin... olisin kaikki nämä vuodet vain odottanut, että saan syyn pettää itseäni.''
''Enpä tiedä'', Vin sanoi. ''Kerran olisin pitänyt sinua narrina, mutta... sitähän luottamus on, eikö vain? Tietoista itsepetosta? Sinun täytyy hiljentää se ääni, joka kuiskailee petoksesta, ja vain toivoa, että ystäväsi eivät satuta sinua.''
Kellsier naurahti. ''Et nyt auta yhtään, Vin.''
Vin kohautti hartioitaan. ''Minusta se kuulostaa järkevältä. Epäluottamus on oikeastaan aivan sama asia kuin luottamus - vain toinen puoli siitä. Ymmärrän, miksi henkilö, jolle annetaan vaihtoehdot luottaa tai olla luottamatta, valitsee luottamuksen.''

Aina on vielä yksi salaisuus. - Kellsier

Kirja jaksoi yhä uudestaan yllättää: aina, kun ajattelin, että ''no, niin, näin tämä tietenkin menee'', tapahtui jotain uutta ja odottamatonta. Mikä tietenkin aiheutti sen, etten voinut laskea kirjaa kädestäni ennen aamuyötä, vaan seurasin tapahtumia jännittyneenä välillä nauraen, välillä kyynelet silmissä.


MUITA AJATUKSIA:

Kun eräs ystäväni muutama viikko sitten suositteli minulle Brandon Sandersonia, suhtautumiseni oli epäilevän utelias. Sanderson astui suuriin saappaisiin lähtiessään päättämään Jordanin kuoleman takia keskenjääneitä Ajan Pyöriä. Olin kuullut kyllä huhuja, että mies osaa asiansa ja että Ajan Pyörät eivät ole kirjailijan vaihdosta ainakaan kärsineet. Mikään ei kuitenkaan osannut valmistaa minua siihen, kuinka hyvä Sanderson todella on. Sanderson on rakentanut maailmansa tuoreella ja erilaisella tavalla. Erityisen mielenkiintoinen on magia-järjestelmä: en ole lukuisilla matkoillani törmännyt toiseen samanlaiseen.

Mistborn-trilogian ensimmäinen osa on kirja, joka ansaitsee viisi tähteä. Suomenkielellä kirjaa ei löydä, mutta englanniksi sen voi ostaa nopeasti ja helposti adlibriksestä:
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0765350386

Alla myös linkki goodreads.com -sivustolle, mistä pystyy näkemään useamman henkilön arviot kyseisestä kirjasta kerralla:
http://www.goodreads.com/book/show/68428.Mistborn


Suositellaan seuraavista kirjoista ja kirjailijoista pitäville:
Robin Hobb: Näkijän tarut
Robert Jordan: Ajan Pyörät

4 kommenttia:

  1. Taidan sitten joutua lukemaan tän kirjan.. (:D)

    VastaaPoista
  2. Ella: Haha! :D Onko sama henkilö, joka suositteli kirjaa miulle, yrittänyt houkutella sinuakin Sandersonin tielle? Ite tosiaan rupesin lukemaan _todella_ epäileväisenä, mutta ensimmäisen parinkymmenen sivun jälkeen olin täysin koukussa.

    VastaaPoista
  3. Samainen henkilöpä hyvinkin;) Oon aina skeptinen sen kirjaehdotuksille, en tiiä miks, kun ne kuitenkin on hyviä. Hyvänä esimerkkinä ihana Tsoorts Marttini.:D

    VastaaPoista
  4. Hehe. Olin itekin kyllä skeptinen Sandersonin suhteen, tuntui niin oudolta, että joku muu kuin Jordan kirjoittaa Ajan pyöriä.

    VastaaPoista